ProjectenHanzekwartier Dronten

Het Hanzekwartier was tot voor kort een verouderd bedrijventerrein aan de rand van Dronten. De komst van de nieuwe spoorverbinding in 2012 gaf de impuls voor vernieuwing. Stukje bij beetje verschijnt er een aantrekkelijk woon-werkgebied. De duurzame woningbouw op schiereilanden is een ontwikkeling die naadloos aansluit bij de gemeentelijke kernkwaliteiten rust, ruimte en groen. Geen wonder dat de aanbesteding op duurzame waterbouw aanstuurde. Een kolfje naar de hand van de Beens Groep. Erik Hamelink, projectleider bij de gemeente Dronten en Kees Kranenburg, projectleider namens Beens Groep, vertellen enthousiast over de duurzame match tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.



“Om zoveel mogelijk mensen aan het water te laten wonen, creëren we schiereilanden. Door het gedeeltelijk dempen van een oude havenkom krijgen we meer ruimte voor woningbouw. Tegelijkertijd compenseren we het water dat we weghalen in de nieuwe watergangen. Voor dit project zochten we een aannemer die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, net als wij. In het voorstel van Beens groep was zowel aandacht voor hergebruik van materiaal als 100% emissieloos werken. Een perfecte match met onze ambities!”, begint Hamelink.

Driedubbel duurzaam

Kranenburg vult aan: “Op 15 meter vanaf de rand van de havenkom zetten we stalen damwanden. Het gebied ertussen vullen we op. Dat doen we in eerste instantie met de grond die vrijkomt bij bouw van woningen. De rest vullen we aan met zand vanaf andere locaties. Al het zand laten we met elektrische vrachtwagens brengen, zo’n 12.500 kub in het totaal. De bestaande damwanden in de havenkom worden getrokken en hergebruikt bij het maken van nieuwe watergangen tussen de watervilla’s.

Het hele project is CO2-neutraal en driedubbel duurzaam. We gebruiken niet alleen circulair materiaal, maar beperken ook het transport ervan. We trekken en plaatsen de damwanden 100% emissieloos. Dat doen we met de MS Karst. Zowel het werkschip als onze SANY-hijskraan met grijper en trilblok werken op basis van elektromotoren. De accu’s worden geladen met behulp van ons waterstoflaadstation.” 

Samen investeren en leren

“Met de keuze voor Beens Groep hebben we bewust willen investeren in duurzaamheid,” vervolgt Hamelink: “Het werken met een waterstofbron is nieuw voor ons en een goed alternatief voor het overbelaste stroomnet. Het triggerde wethouder Peter van Bergen om een uitgebreid kijkje in de keuken te nemen. Bij de start van de werkzaamheden hebben de mensen van Beens ons rondgeleid langs het zelfvoorzienende materieel. Het drijvende waterstoflaadstation en de accupacks verrasten ons in positieve zin. Er zit veel kennis bij Beens en die delen ze graag. Wij kunnen van hun aanpak leren voor toekomstige projecten!”

Ook Kranenburg kijkt met veel plezier op het bezoek van de wethouder terug: “De verduurzaming van ons materieelpark is in volle gang. Dat betekent dat we als ondernemers flink moeten investeren. Als de opdrachtgever met eigen ogen kan zien wat dat oplevert, dan groeit het begrip voor de investering aan opdrachtgeverszijde. Dat geldt niet alleen voor de kosten, maar ook voor de uitdagingen qua planning en werkwijze. Innoveren en leren gaan wat dat betreft hand in hand.”

“Gemeente Dronten heeft duurzaamheid hoog in het vaandel.”

Erik Hamelink - Projectleider Gemeente Dronten



arrows-right betekenisvol betrokken bekwaam eerste-kennismaking facebook gesprek linkedin mail plaats solliciteren soort-werk telefoon tweede-kennismaking whatsapp welkom-bij-de-familie