Zo willen we met elkaar samenwerken

Aan de oevers van het Aarkanaal in ter Aar brengt Beens Groep betonnen deksloven, basaltblokken en kokosmatten aan. Aanvankelijk gaat de opdracht voor het herstel van de oeverconstructie van het Aarkanaal in ter Aar naar een andere aannemer. Als deze zich terug moet trekken, komt Beens Groep in beeld. Opdrachtgever Zuid-Holland heeft dan geen idee hoe de situatie ervoor staat. Wat is er onder water gebeurd? Zijn de werkzaamheden uitgevoerd conform de eisen in het bestek? Zij geeft Beens Groep de opdracht om een vooronderzoek te doen en vervolgens het project af te ronden. Een constructieve samenwerking en een effectieve communicatie zijn dan cruciaal.

Belangen
Ondanks de ingewikkelde voorgeschiedenis verloopt de samenwerking tussen provincie Zuid-Holland en Beens Groep probleemloos en in goede verstandhouding. Hiervoor wordt voor de start van het werk een Project Start Up – kortweg ‘PSU’ – gehouden met de opdrachtgever, aangestuurd door Nico Smak van Shift. Tijdens deze PSU wordt niet alleen het werk inhoudelijk besproken, maar komen ook persoonlijke belangen aan de orde, zoals ‘Hoe sta je in het project?’ en ‘Hoe ervaar je succes?’. “Een traditioneel start-werkoverleg beperkt zich vaak tot een gezamenlijke borrel met wederzijdse felicitaties”, weet Nico Smak. “De vernieuwde PSU speelt in op dingen die er leven en heeft een positief effect op het gehele project.”

Project Start-Up nieuwe stijl
De PSU nieuwe stijl is een uitgebreide, openhartige kennismaking, waarin alle zaken met betrekking tot het werk worden besproken. De zogenaamde ‘harde’ factoren komen voorbij, zoals contracten, verantwoordelijkheden en financiën. Maar ook ‘zachte’ factoren zoals de verwachtingen van een plezierige samenwerking, gezamenlijke belangen en zorgpunten komen voorbij. Zo ontstaat tussen de samenwerkingspartners – al voor de start van het werk – een basis van vertrouwen, zeker als de resultaten ook worden vastgelegd in een Manifest. Binnen het project Oevers Aarkanaal leidt het tot glasheldere afspraken en een uitstekende werksfeer. Het project wordt afgerond met een Follow Up en een evaluatie.

Herstelwerkzaamheden
Tijdens het vooronderzoek constateert Beens Groep dat haar voorganger in alle drie oevertrajecten actief is geweest. De damwanden zijn geplaatst. Het is aan Beens Groep om op bepaalde plaatsen de damwand te versterken. “Dit hebben we gedaan door diverse delen aan elkaar te lassen,” vertelt projectleider Kees Kranenburg. “Vervolgens hebben we een aantal herstelwerkzaamheden uitgevoerd en ankeren wrijfgordingen aangelegd.” Dan is de tijd rijp om de oeverconstructies te voltooien. Langs de Oostkanaalweg, ten zuiden van de Hoekse Aarbrug, wordt de damwand afgewerkt met een betonnen deksloof met basaltprint. Bij de natuurvriendelijke oever langs de Tolhuiskade worden de eco-matten tijdelijk verwijderd om de oeverconstructie te herstellen; daarna worden ze weer teruggeplaatst.

Meer actueel

Beens Groep op InfraTech 2025: Ontmoet ons op stand 1403!

Beens Groep op InfraTech 2025: Ontmoet ons op stand 1403!

Van dinsdag 14 tot en met vrijdag 17 januari 2025 zijn wij te vinden op InfraTech in Ahoy Rotterdam, het toonaangevende platform voor de infrastructuursector. Beens Groep presenteert hier de nieuwste innovaties en duurzame oplossingen voor waterbouw en infrastructuur.

Lees meer
Karst-Jan Beens treedt toe tot het Dagelijks Bestuur van Bouwend Nederland

Karst-Jan Beens treedt toe tot het Dagelijks Bestuur van Bouwend Nederland

Met trots delen wij dat onze directeur-eigenaar, Karst-Jan Beens, is benoemd tot lid van het Dagelijks Bestuur (DB) van Koninklijke Bouwend Nederland, namens de ledengroep Infra Midden. Een prachtige stap waarmee hij zijn betrokkenheid bij de sector verder kan versterken.

Lees meer
arrows-right betekenisvol betrokken bekwaam eerste-kennismaking facebook gesprek linkedin mail plaats solliciteren soort-werk telefoon tweede-kennismaking whatsapp welkom-bij-de-familie