Sluizenbouw is maatwerk

Om de Overijsselse Vecht toegankelijk te maken voor de recreatievaart vanaf Duitsland tot Ommen, legt Beens Groep de waterbouwkundige constructie aan voor de sluizen bij Junne en Mariënberg.

Het ontwerp van de sluizen bij Junne en Mariënberg is nieuw in de sluizenwereld. Het hoogteverschil wordt niet overbrugd door de traditionele sluisdeuren, maar door stuwpanden die horizontaal op de grond van de sluis liggen en in verticale stand het water op peil brengen. Hierdoor zijn geen hoge wanden te zien, maar fraaie, flauwe oevers met daarin de vaartuigen. De sluizen werken bovendien volautomatisch, waardoor elk klein vaartuig er zelfstandig gebruik van kan maken. Kanovaarders kunnen zelfs om de sluis heen varen.

Een intensieve uitdaging
De damwandconstructie wordt aangelegd vanaf het alnd. Hier dus geen schepen en pontons, maar vooral uitdagend werk aan wal. “De damwanden verschillen in lengte en breedte om de constructie te kunnen maken”, vertelt Arjan Kolk, uitvoerder van het project. “Hierdoor moest veel brand- en snijwerk worden verricht. We hebben hoekoplossingen gerealiseerd, waarvoor planken over een lengte van 15 m moesten worden bijgesneden en elke sluis telt zo’n 25 hoekdetails. Dat heeft veel voorbereidingstijd gevraagd, waarin alle details zijn uitvergroot, doorgenomen en uitgetekend. Maar ook de uitvoeringsfase is intensief.”

Gemotiveerd en vakkundig
De uitvoering van het totale project is in handen van drie vakmensen. Machinist Henri van Dijk, heier Marien Altena en lasser Arjan Wind zijn gedurende een half jaar continu op het project aanwezig. “Het tempo liep op naarmate het werk vorderde”, vertelt Altena. “Bij het eerste hoekdetail moesten we de aanpak nog onder de knie krijgen, maar de tweede ging al sneller.” Volgens Kolk is het meer dan dat. “Dit is een club gemotiveerde vakmensen. Ze hebben over alles meegedacht en elke uitdaging vakkundig aangepakt. Een relatief klein projectteam heeft hier een staaltje Waterbouw Plus geleverd!”

Meer actueel

Hoe houd je in een bouwteam het proces op orde?

Hoe houd je in een bouwteam het proces op orde?

Dat is een vraag die Jorian Overweg van Beens Groep graag beantwoordt met een praktijkvoorbeeld. Als manager projectbeheersing is hij nauw betrokken bij de dijkverbetering in Ouderkerk aan de Amstel. In het bouwteam met opdrachtgever Waternet vormen heldere procesafspraken de basis voor een efficiënte en plezierige samenwerking. Leidraad is een gezamenlijk ontwikkeld plan van aanpak, aangevuld met een referentieplanning en -begroting in iedere ontwerpfase. Voeg daar een duidelijke taakverdeling en transparante communicatie aan toe en je hebt volgens Overweg ferme grip op het proces.

Lees meer
Beens Groep breidt uit naar Drachten!

Beens Groep breidt uit naar Drachten!

Een mooie mijlpaal: we hebben de sleutel van onze nieuwe vestiging in Drachten in ontvangst mogen nemen. Met de toenemende werkzaamheden in Friesland en Groningen is dit een logische en strategische stap voor Beens Groep.

Lees meer
arrows-right betekenisvol betrokken bekwaam eerste-kennismaking facebook gesprek linkedin mail plaats solliciteren soort-werk telefoon tweede-kennismaking whatsapp welkom-bij-de-familie