Hoe houd je in een bouwteam het proces op orde?

Dat is een vraag die Jorian Overweg van Beens Groep graag beantwoordt met een praktijkvoorbeeld. Als manager projectbeheersing is hij nauw betrokken bij de dijkverbetering in Ouderkerk aan de Amstel. In het bouwteam met opdrachtgever Waternet vormen heldere procesafspraken de basis voor een efficiënte en plezierige samenwerking. Leidraad is een gezamenlijk ontwikkeld plan van aanpak, aangevuld met een referentieplanning en -begroting in iedere ontwerpfase. Voeg daar een duidelijke taakverdeling en transparante communicatie aan toe en je hebt volgens Overweg ferme grip op het proces.


“Na de gunning op 4 november 2024 zijn we direct als bouwteam van start gegaan”, begint Overweg. “We hebben gezamenlijk alle werkpakketten doorgenomen, met een gedegen plan van aanpak voor de bouwteamfase als resultaat. In het proces van voorlopig ontwerp naar uitvoeringsontwerp voegen we steeds meer details aan de realisatieplanning en realisatiebegroting toe. Daarnaast werken we met een besliskalender. Dan weet de opdrachtgever precies wanneer er besluiten nodig zijn.

Begroting en planning per ontwerpfase

Toen we de opdracht kregen, lag er een voorlopig ontwerp, een dijkverbeteringsplan en een taakstellend budget. In de aanloop naar een definitief ontwerp kunnen uitgangspunten nog veranderen en dus tot wijzigingen leiden. Daarom maken we voor iedere fase een nieuwe referentieplanning en werken we het risicodossier verder uit. De planning, het risicodossier en het ontwerp gebruiken we als input voor de realisatiebegroting. Zo maken we voor de opdrachtgever inzichtelijk welke impact de wijzigingen op tijd en geld hebben.

Transparante tarieven

Bij de start van het bouwteam hebben we al een marktconforme tarievenlijst aangeleverd. Zo kunnen er in de aanloop naar de uitvoering geen discussies ontstaan over de uiteindelijke realisatiebegroting. Die tarievenlijst is door de opdrachtgever getoetst aan de hand van eerdere projecten. Dat we slechts één kleine opmerking terugkregen, beschouw ik als een compliment voor onze transparante prijsopbouw. Op het definitief ontwerp volgt het uitvoeringsontwerp. Ook dat stellen we in de bouwteamfase op. Het bepaalt het uiteindelijke bestek waarop we onze definitieve aanbieding voor de uitvoeringsfase baseren.

Van standaard risicodossier…

Het voordeel van de fasegewijze aanpak is dat we onze uitvoerder al vroeg bij het bouwteam konden betrekken. Hij heeft veel ervaring met de logistieke en constructieve uitdagingen van dijkverbeteringen. Bovendien hebben we in de loop der jaren een standaard risicodossier opgebouwd met beheersmaatregelen voor uiteenlopende waterbouwprojecten. Die kennis brengen we vanaf het begin van de samenwerking in, zodat risico’s al in de bouwteamfase worden beheerst!

… naar risicobeheersing op maat

In Ouderkerk aan de Amstel werken we in de dorpskern, praktisch in de achtertuin van omwonenden. Langs de oever staan bovendien veel bomen. Dat betekent dat bebouwing en begroeiing risico’s vormen die je vroegtijdig wilt beheersen. We hebben een bomenexpert geraadpleegd om te inventariseren, welke bomen we kunnen snoeien of verplanten. Ook monitoring van de omgeving en goede voorlichting zijn in het plan van aanpak verankerd. Daardoor kunnen we straks soepel de uitvoering in!”

Meer actueel

Beens Groep breidt uit naar Drachten!

Beens Groep breidt uit naar Drachten!

Een mooie mijlpaal: we hebben de sleutel van onze nieuwe vestiging in Drachten in ontvangst mogen nemen. Met de toenemende werkzaamheden in Friesland en Groningen is dit een logische en strategische stap voor Beens Groep.

Lees meer
Drijvend Waterstof Laadstation: genomineerd voor de innovatieprijs

Drijvend Waterstof Laadstation: genomineerd voor de innovatieprijs

Het Drijvend Waterstof Laadstation van Beens Groep maakt emissieloos werken in de waterbouwsector mogelijk.

Lees meer
arrows-right betekenisvol betrokken bekwaam eerste-kennismaking facebook gesprek linkedin mail plaats solliciteren soort-werk telefoon tweede-kennismaking whatsapp welkom-bij-de-familie