Een duurzame metamorfose voor Bleekerseiland in Meppel

Van verpauperd bouwterrein naar groene oase

Aan de zuidzijde van het centrum van Meppel, aan drie kanten omgeven door water, ligt het Bleekerseiland. Lang geleden legden inwoners hier hun was te bleken in de zon. Vanaf de Tweede Wereldoorlog tot ongeveer 2000 werd het door een handelaar gebruikt voor de opslag van bouwmaterialen. Daarna raakte het terrein in verval. In 2009 kocht de gemeente het eiland om er een stadpark van te maken. In september dit jaar is de eerste fase van de aanleg van het park afgerond. “Het eiland is een oase van groen geworden, met inventieve en duurzame toepassingen van materialen”, aldus Wiebe Coehoorn, projectleider bij de gemeente Meppel. Trots vertelt hij hoe de samenwerking met Beens Groep en Blade-Made een vliegwiel van circulaire mogelijkheden in gang zette.


De initiële opdracht aan Beens Groep was het vervangen van de oude beschoeiing door stalen damwanden en het aanleggen van terrassen langs het water. Coehoorn: “Vanuit Beens Groep kwam al snel het voorstel om de terrassen van vrijgekomen damwanden uit het Twentekanaal te maken. Een grondstofbesparende oplossing die ons meteen aansprak. En zo ging het circulaire balletje rollen. Er kwam een gewijzigd ontwerp. Daarin was 80% van het toegepaste materiaal circulair. Het werd er uitvoeringstechnisch niet altijd gemakkelijker op, maar we vertrouwden op de expertise van Beens Groep. Ons vertrouwen werd beloond met een prachtig eindresultaat!

Straatmeubilair van gebruikte molenwieken

De huidige dukdalven werden gemaakt van oude houten palen uit het circulaire depot van Beens Groep in Lelystad. Fijn dat we zo de onnodige kap van nieuwe bomen konden voorkomen. Daarnaast heeft het eiland natuurvriendelijke oevers, met oeverplanten als mooie tegenhanger voor de stenen kademuren in de binnenstad.

Primeur voor onze stad zijn de met bloembakken gecombineerde zitelementen van gebruikte wieken van windturbines. Ze zijn ontwikkeld door Blade-Made, ontwerpers van straatmeubilair op basis van windmolenwieken. We zijn er zo enthousiast over dat we nu ook een loopbrug van het eiland naar de vaste wal van deze wieken willen maken. Uiteraard weer samen met Beens Groep. De innovatieve toepassing van dit soort materialen is leuk, maar je moet veel samen uitvinden. Dat doen we bij voorkeur in bouwteamverband.

Gewiekste plannen voor een brug

Het eiland is al volop in gebruik, je kan er wandelen en fietsen of gewoon lekker relaxen op de terrassen langs de waterkant. Het park leent zich ook uitstekend voor kleinschalige sportevenementen, een foodtruck festival of een muziekpodium. In november komen onze collega’s van Openbaar Groen nog bomen planten. Daarna is het park echt af en gaan we plannen uitwerken voor het bouwen van de brug van wieken ”, besluit Coehoorn tevreden.


Meer actueel

Hoe houd je in een bouwteam het proces op orde?

Hoe houd je in een bouwteam het proces op orde?

Dat is een vraag die Jorian Overweg van Beens Groep graag beantwoordt met een praktijkvoorbeeld. Als manager projectbeheersing is hij nauw betrokken bij de dijkverbetering in Ouderkerk aan de Amstel. In het bouwteam met opdrachtgever Waternet vormen heldere procesafspraken de basis voor een efficiënte en plezierige samenwerking. Leidraad is een gezamenlijk ontwikkeld plan van aanpak, aangevuld met een referentieplanning en -begroting in iedere ontwerpfase. Voeg daar een duidelijke taakverdeling en transparante communicatie aan toe en je hebt volgens Overweg ferme grip op het proces.

Lees meer
Beens Groep breidt uit naar Drachten!

Beens Groep breidt uit naar Drachten!

Een mooie mijlpaal: we hebben de sleutel van onze nieuwe vestiging in Drachten in ontvangst mogen nemen. Met de toenemende werkzaamheden in Friesland en Groningen is dit een logische en strategische stap voor Beens Groep.

Lees meer
arrows-right betekenisvol betrokken bekwaam eerste-kennismaking facebook gesprek linkedin mail plaats solliciteren soort-werk telefoon tweede-kennismaking whatsapp welkom-bij-de-familie