Een duurzame metamorfose voor Bleekerseiland in Meppel
Van verpauperd bouwterrein naar groene oase
Lees meerOp zaterdag 8 juni 2024 vindt de zeventiende Dag van de Bouw plaats. Bouw- en infrabedrijven stellen op die dag met trots hun bouwplaatsen open voor het Nederlandse publiek. In samenwerking met de gemeente Utrecht en Gebr. de Leeuw B.V. neemt ook Beens Groep deel. We verwelkomen u van 10.00 tot 15.00 uur aan de Oudegracht 167 en de Kromme Nieuwegracht in Utrecht. Daar vertellen en tonen we je alles over ons herstelwerk aan de eeuwenoude Utrechtse grachten.
De binnenstedelijke kademuren en werfkelders van Utrecht zijn een begrip. Al in de middeleeuwen werden ze gebouwd en tot op de dag van vandaag doen ze nog dienst. Meer dan 2,5 kilometer aan muren en ruim 900 kelders bevinden zich in het Utrechtse wervengebied. Al in 2013 startte Beens Groep met het vervangen van de kademuren in de Oudegracht. We hebben inmiddels ruim 2 kilometer hersteld. Liefst 230.000 metselstenen verwerkten we daarvoor en duikers lagen daarbij drie maanden per jaar in het water!
Het herstel van de kademuren gebeurt in blokken van zo’n 100 meter. Zo is het werk behapbaar, wordt overlast voor de omgeving verminderd en blijft inspelen op verrassingen mogelijk. Planning is alles tijdens de werkzaamheden aan de grachten. Daarom voeren de herstelopdracht in het deel waar zich veel restaurants en terrassen bevinden uit in de winterperiode. Zo kan er in de zomer volop genoten worden van de gezellige en karakteristieke Utrechtse binnenstad.
Het herstellen van binnenstedelijke kademuren kent vele uitdagingen. In Utrecht zitten we praktisch bovenop omwonenden en passeren dagelijks grote groepen toeristen ons werk. Dat betekent goed nadenken over het waarborgen van de veiligheid en zo min mogelijk hinder veroorzaken. Eisen rond bereikbaarheid, veiligheid en leefbaarheid leveren talloze vragen op voor de inrichting van ons werkterrein, de aan- en afvoer van materiaal en materieel en de opslag ervan.
De Utrechtse grachten en werven zijn aangemerkt als rijksmonument en ook de monumentale gebouwen eromheen behoren tot erfgoed. Hoe voorkomen we schade aan die kwetsbare grachtenpanden? Wat komen we tegen als we de oude muren weghalen? Welke stappen zijn nodig om cultuurhistorische bomen te behouden? Hoe ontwerpen we nieuwe muren die passen in het historische beeld en tegelijkertijd de huidige belasting op kunnen nemen?
Al deze binnenstedelijke uitdagingen zijn de specialisten van Beens Groep en Gebr. de Leeuw B.V. op het lijf geschreven. Op 8 juni vertellen en tonen we u er alles over.
- U bent welkom aan de Oudegracht 167.
- U wordt ontvangen in het Informatiecentrum Wervengebied van gemeente Utrecht.
- U mag de werfkelders van dit monumentale pand bezoeken.
- U kunt op de werf aan de gracht een live duik- en laspresentatie bijwonen.
- U kunt naar de Kromme Nieuwegracht wandelen om nog meer (ondergrondse) werkzaamheden te bekijken.
Duikt u op 8 juni van 10.00 tot 15.00 uur ook in de wereld van Beens? We gaan graag de diepte met u in!
Van verpauperd bouwterrein naar groene oase
Lees meerDe bochtige Mark doorkruist het groene Noord-Brabant. Wie de rivier vanaf de Dintel volgt, passeert het plaatsje Oudenbosch met zijn opvallende Basiliek. Langs deze populaire vaarroute bij Oudenbosch heeft Beens Groep het afgelopen jaar 580 meter stalen damwanden aangebracht. Het werk had een flinke impact op de achtertuinen van omwonenden. Toch zijn de opdrachtgever, gemeente Halderberge, en de bewoners vol lof over de aanpak en het eindresultaat. “Zelfs een 10 is nog te laag om het vakmanschap en de samenwerking met Beens te waarderen”, aldus Leo Belder. Hij woont met zijn gezin langs de nieuwe oever en maakte het project van dichtbij mee. “Ik zat zelfs te wachten op een evaluatieformulier om te kunnen bevestigen hoe fijn ik de samenwerking ervaren heb. Dat zegt volgens mij genoeg”, lacht Belder.
Lees meer